BeeOnline
Janáčkovo nábřeží 86/7
150 00 Praha 5
+420 257 225 310
(remove XX) studio XX @beeonline XX .cz


Složení medu

Zatímco cukr, který kupujeme v obchodech, neobsahuje prakticky nic jiného než řepný cukr, v medu je směs rozštěpených cukrů, kterou včely ještě obohatí přídavkem dalších cenných příměsí.

Průměrné složení včelího medu v procentech:

  • voda 17,20%
  • cukr ovocný 38,19%
  • cukr hroznový 31,28%
  • cukr řepný 1,31%
  • cukry složené 7,31%
  • vyšší cukry 1,50%
  • kyseliny 0,57%
  • proteiny 0,26%
  • popeloviny 0,17%
  • další složky 2,21%

Z kyselin je nutno vyjmenovat především aminokyseliny a kyseliny citrónovou, jablečnou, mravenčí a jantarovou. Popeloviny jsou složeny z draslíku, sodíku, vápníku, hořčíku, chloridů, síranů, fosforečnanů atd. K dalším složkám počítáme především chuťové a aromatické látky, určité inhibiny, vitaminy, hormony a v neposlední řadě enzymy.                                                                                                                                                                                            
Květový a medovicový med se neliší pouze barvou, chutí a příměsí pylu; medovicové medy mají podstatně více aminokyselin než medy nektarové. Ve 100 g květového medu bylo zjištěno 27,72 mg aminokyselin. Lesní med obsahoval 34,96 mg; včelí potrava připravená z cukru při krmení včel před zazimováním měla naproti tomu pouze 10,32 mg. Rozdíly jsou u obou typů medu i v obsahu minerálních látek. Lesní med obsahuje méně sodíku a vápníku, květový více draslíku. Měrná hmotnost je při 20 % obsahu vody 1,417g.cm3. Ve 100g medu je 1,27 kJ (~ 0,303kcal). Jedna polévková lžíce obsahuje 0,25 kJ (~ 0,06 kcal). Med má o 25% vyšší sladivost než řepný cukr.