BeeOnline
Janáčkovo nábřeží 86/7
150 00 Praha 5
+420 257 225 310
(remove XX) studio XX @beeonline XX .cz


Druhy medu

Med dělíme na:

  1. květové, nektarové, tzn. pocházející z nektaru tvořeného ve květech hmyzosnubných rostlin

  2. medovicové, které včely tvoří z výmětů mšic a červců parazitujících na některých rostlinách

  • řepkový med - jasněžlutý, aromatický, brzy jemně krystalizuje
  • akátový med - bezbarvý až nažloutlý, zůstává dlouho v tekutém stavu
  • lipový med - zelenožlutý, jemné chuti a vůně, jemně krystalizuje
  • jetelový med - jasněžlutý, aromatický, pomaleji jemnozrnně krystalizuje
  • malinový med - hnědožlutý, aromatický, hrubozrnně krystalizuje
  • vřesový med - červenohnědý, příjemné méně sladké chuti, velmi brzy krystalizuje
  • akátový med - je bezbarvý až nažloutlý se zelenavým nádechem, zvlášť výrazné vůně a chuti po akátových květech. Čistý akátový med jako jeden z mála medů zůstává velmi dlouho tekutý
  • kaštanový med -
  • eukalyptový med -
  • pohankový med - je hnědé barvy, ne zvlášť příjemné vůně (mírně řečeno), je hustě kašovitý, částečně krystalický. V Rusku, na Ukrajině a v Polsku je velmi ceněn pro své léčivé účinky. Je také vynikající pro pečení; pečivo s přídavkem pohankového medu zůstá dlouho vláčné.
  • medovicový med smrkový - tmavě hnědočervený, lahodné chuti, nevýrazné vůně medovicový
  • jedlový med - tmavě hnědozelený až černý, příjemné chuti, vydrží dlouho tekutý
  • medovicový med dubový - tmavě zelehnědý, jemné chuti, při větším obsahu mele citózy jemně krystalický, až gelovitý
  • medovicový med modřínový - tmavě hnědý, chutný, dříve krystalizuje

    * květové, nektarové, tj. pocházející z nektaru tvořeného ve květech hmyzosnubných rostlin
    * medovicové, které včely tvoří z výmětů mšic a červců parazitujících na některých rostlinách.

Dále medy dělíme podle konkrétní rostliny, ze které pocházejí, charakteristika je převzata většinou ze Včelařské encyklopedie Jaroslava Svobody (1956):
Akát
    Akátový med je bezbarvý až nažloutlý se zelenavým nádechem, zvlášť výrazné vůně a chuti po akátových květech. Čistý akátový med jako jeden z mála medů zůstává velmi dlouho tekutý.
Jetel, vojtěška, vičenec
    Produkují nažloutlý med výborné chuti. Krystalizuje sněhobíle v celé hmotě, dá se krájet a balit do papírových obalů jako máslo. Vynikající pro pastování. Populární zejména v severní Americe.
Lípa
    Nektarový lipový med je jedním z našich nejkvalitnějších medů. Bývá zlatožlutý, čirý, má typickou lipovou vůni a chuť. Po zkrystalizování má typickou "škrablavou" konzistenci.
Luční květy
    Takzvaný luční med je smíšený med z různých rostlin, nejčastěji malin, ostružin a vrbovky. Často obsahuje i medovici a má pak tmavší barvu.
Medovice
    Medovicové medy jsou vždy tmavší než nektarové, od červenohnědých až po tmavohnědé, často se zelenavým nádechem. Je to způsobeno vyšším obsahem rostlinných barviv a minerálních látek. Mají typickou lahodnou chuť způsobenou vyšším obsahem dextrinů. Jsou velmi viskozní a zůstávají až na vyjímky (např. modřínový med) dlouho tekuté. Pocházejí od různých producentů (mšic, červců) parazitujících na různých rostlinách. Nejčastěji medovicový med pochází ze smrku, jedle, borovice, dubu, lípy a javorů.
Ovocné stromy
    Med z ovocných stromů je světle nažloutlý, znamenité vůně a chuti. Snadno a brzy krystalizuje.
Pohanka

Řepka olejka a jiné brukvovité
    Med z řepky, hořčice a jiných brukvovitých je žlutý až citronově žlutý, krystalizuje během několika dnů po vytočení v celé hmotě. Obsahuje brasiny, látky s protirakovinnými účinky. Vynikající med pro pastování.
Vřes
    Vřesový med je jedním z nejlepších a nejdražších medů. Má červenohnědou barvu a výraznou vůni a chuť. Je gelovité konzistence, často obsahuje bubliny vzduchu. Je tixotropní, po zamíchání na krátkou chvíli zkapalní, ale brzy opět zgelovatí.