BeeOnline
Janáčkovo nábřeží 86/7
150 00 Praha 5
+420 257 225 310
(remove XX) studio XX @beeonline XX .cz


O medovině

Rozdíl mezi medovinou a medovým vínem

Medovina a medové víno jsou dva různé názvy pro stejný druh nápoje. Z historického pohledu se jedná o první typ kvašeného (tj. alkoholického) nápoje, který člověk vyrobil. To proto, že med je jediným zdrojem jednoduchých cukrů, který je v přírodě volně dostupný a lze jej  po zředění bez jakékoliv předchozí přípravy použít ke kvašení. Tak tedy vznikla medovina, neboli medové víno.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj vzniklý kvašením roztoku medu a vody. Patří mezi nejstarší alkoholické nápoje, určitě starší než pivo a víno. Vyráběla se ve všech civilizacích a na různých místech světa. Není tedy pravdou, že by byla typickým nápojem jenom Čechů, Keltů nebo jiných národů. Proto ji v různých variantách najdeme v celé Evropě. Vzhledem k tomu, že med byl vždy vzácnou surovinou, byla i medovina ve starověku a středověku určena především pro panovnické dvory, slavnostní příležitosti apod. Později se rozšířila i do měst, kde byly běžné šenky medné a vinné. Když Karel IV. zavedl u nás pěstování vinné révy, byla postupně medovina vytlačována vínem a také pivem. Vice o medovině >>

Medové víno

Medové víno vzniká kvašením lesního medu za použití speciálních kvasinek bez přídavku cukru. Při výrobě se nepoužívá tepelné úpravy a tím je zaručeno zachování významných látek včelího medu. Neosahuje žádné konzervační látky, barviva a příchutě. Případný sediment je přirozenou vlastností. Není dokyselována ani doslazována a proto je každé kvašení (šarže) originální chuti, která je závislá především na druhu použitého medu. Medové víno je vyráběno podle původní receptury. Toto medové víno je vyrobeno z lesního medu. Složení:voda, med. Obsah alkoholu min. 11%. Vice o medovém víně >>