BeeOnline
Janáčkovo nábřeží 86/7
150 00 Praha 5
+420 257 225 310
(remove XX) studio XX @beeonline XX .cz


Medovina

Kvalita medoviny

U medoviny není tak vytříbená kultura chuti, jako je tomu u vína. Barva medoviny je značně variabilní. Medovina se pije vychlazená, některé druhy se pijí ohřáté. V lahvi může být medovina lehce zakalená, ale po nalití do sklenice se kal musí ihned usazovat. Pokud ve sklenici plave, výrobek zřejmě není kvalitní – k zákalu dochází buď nečistotou nebo teplotními výkyvy při výrobě. I běžně vyrobená medovina může být lehce šumivá. Oproti suchému vínu jde o poněkud sladší nápoj („suché“ medoviny jsou poměrně málo rozšířené), který je vhodný jako aperitiv nebo dezertní nápoj. Nejdůležitější je kontrolovat, jestli týž výrobek má stále stejné vlastnosti – stejná značka medoviny by se neměla lišit barvou, chutí, šumivostí apod.

Výroba medoviny

Medovina je oproti vínu na podmínky při výrobě choulostivější, takže je potřeba zachovávat dokonalou čistotu, správnou teplotu atd. Výrobu lze rozdělit na několik hlavních fází:

  • vaření - směs se povaří, což zahubí plísně a bakterie a vyplaví většinu nečistot.
  • kvašení -
  • dokvašování, filtrace a čeření -
  • dezertace -

Druhy medoviny

Základními složkami medoviny jsou med a voda. Vodu je ovšem možno nahradit ovocnou šťávou, dále je možno zvolit různé poměry v obou složkách a může se (během kvašení nebo dokvašování) ochutit nějakým druhem koření.

Podle toho se rozlišují následující druhy medoviny:

  • metheglin – medovina s přidaným kořením (muškátový oříšek, zázvor, vanilka, skořice)
  • melomela – medovina, v níž se místo vody použije ovocná šťáva; používají se rozličné druhy ovoce jako hroznové víno, jižní ovoce
  • cyser – melomela, v níž se místo vody použije cider (zkvašený jablečný mošt, alkoholický nápoj, oblíbený především na Britských ostrovech)
  • pyment – melomela, v níž se místo vody použije hroznový mošt
  • hippocras – pyment s přidaným kořením
  • hydromel – slabší medovina, medovina před konzumací naředěná vodou
  • medové pivo – medovina, vyráběná rychlým kvašením, má nižší obsah alkoholu a je určena k rychlé spotřebě; označení se ovšem používá i pro pivo, vyrobené s přidaným medem (v Česku např. Kvasar)

míchané nápoje – medovina se přidává do některých míchaných nápojů, jakými jsou např. drambuie (medovina se skotskou whisky) nebo krupnik (vodka s medovinou, polský nápoj),[2]

med – staré české označení pro medovinu,

zajímavostí byla jakási obdoba medoviny na Yucatanu za dob vlády Mayů. Tento nápoj se vyráběl z řídkého medu, kterým si dívky vyplachovaly ústa, čímž se do medu dostaly kvasinky.

Léčivé účinky

Při posouzení vlivu na lidský organismus, musíme vycházet z toho, že medovina je alkoholický nápoj a má přibližně stejný obsah alkoholu jako hroznové víno.
Tedy platí: že pozitivní vliv medoviny se dostaví jen pokud budeme medovinu konzumovat v přiměřeném množství (optimum je cca 1 dcl/den).


Alkohol přijímaný v  malých množstvích:
    •    povzbuzuje látkovou přeměnu
    •    podporuje prokrvení
    •    zvyšuje tvorbu HDL (dobrý cholesterol)
    sniižuje LDL cholesterol (zlý cholesterol)
Medovina působí též pozitivně na náš imunitní systém. Je to dáno tím, že v této medovině, která byla připravena studenou cestou, se zachovaly téměř všechny látky obsažené v medu mimo bílkovin. V sekci parametry se můžete dočíst, kolik která šarže obsahuje glukózy, fruktózy a dalších parametrů.

Dále obsahuje:
    •    Invertní cukry (glukóza, fruktóza, sacharóza)
    •    Dextriny - 2-12 %
    •    Oligosacharidy (laktóza, maltóza, erlóza, …)
    •    Enzymy (invertáza, kataláza, ...)
    •    Ihibin - má antibakteriální účinek
    •    Vitamíny - A, B, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
    •    Koloidy
    •    Minerální látky
    •    Aromatické látky
    •    Organické kyseliny
    •    Aminokyseliny
    •    Hormonální látk